Тема уроку: Культура харчування. Правила поведінки за столом. Сервірування
столу до обіду. Практична робота. Як красиво скласти серветки до обіду
1.
Прочитайте про правила поведінки за столом.
Культура харчування виявляється
в умінні правильно поводитися за столом та сервірувати святковий стіл.
Ще з дитинства ми маємо
привчатися до культурної поведінки за столом, відповідно до правил етикету.
ò Ніколи не розмовляйте з набитим
ротом. Навіть якщо вам поставили запитання, не поспішайте відповідати,
проковтніть їжу і тільки потім говоріть.
ò Не відкушуйте за один раз великі
шматки. Також не кусайте хліб, а відламуйте невеличкі скибочки і кладіть їх до
рота.
ò Риб’ячі кістки витягуйте
виделкою. Можете допомагати собі пальцями, тільки не облизуйте їх після цього, а витирайте
серветкою.
ò На блюдце не можна
випльовувати кісточки від компоту. Щоб позбавитися від кісточки, піднесіть
прямо до рота ложку і сплюньте кісточки в неї, а потім покладіть на тарілочку.
ò Якщо вам знадобилося те, що
знаходиться поодаль від вас, не намагайтеся дотягтися до страви через весь стіл, попросіть когось
вам це передати.
ò Ніколи не відзивайтеся погано
про страву, щоб не образити господиню.
2. Прочитайте про
сервірування столу.
Сервірування розпочинається з
розстановки стільців для гостей. Стільці бажано розставляти так, щоб гості, сидячи за столом,
почувалися комфортно.
Скатертина для столу має
відповідати його розміру, не бути або замалою, або, навпаки, завеликою. Вона має звисати нижче краю
столу приблизно на 20–30
см. Білий колір скатертини надасть урочистості будь-якому прийому. При сервіруванні також
рекомендують використовувати невеликі паперові або тканеві серветки. Їх слід
класти ліворуч від тарілки, або ж на її дно.
Ось так виглядає правильне сервірування стола.
1. Ніж для масла
2. Пиріжкова (десертна) тарілка
3. Ложка (до перших страв)
4. Виделка для морепродуктів
5. Ніж для морепродуктів
6. Виделка для основної страви
7. Столовий ніж
8. Декоративна тарілка
9. Супова тарілка
10. Десертна ложка
11. Десертна виделка
12. Склянка для води
13. Келих для шампанського
14. Келих для червоного вина
15. Келих для білого вина
16. Серветка
3.
Практична робота.
1) Розгорніть
альбом-посібник на с. 73 і розгляньте послідовність виконання роботи.
Або можете
скласти серветку наступними способами.
Вершина
1. Серветку складіть навпіл по горизонталі, згином
догори.
2. Верхні кути прямокутника складіть досередини.
3. Бічні сторони трикутника сумістіть, щоб їхні гострі
кутки зійшлися внизу.
4. Переверніть фігуру та підігніть нижні кінці вгору і
злегка пригладьте.
5. Зігніть по вертикальній осі складками всередину.
6.
Поставте серветку вертикально.
Парус
1. Базова форма серветки — трикутник.
2. Скрутіть серветку трубочкою до половини.
3.
Поставте серветку вертикально, з’єднуючи краї.
Свічка
1. Базова форма серветки — трикутник.
2. Відігніть на 2–3 см нижню сторону і переверніть.
3. Скачайте серветку в щільну трубку, заховайте кінчик
під основу.
4.
Відігніть верхню частину і красиво сформуйте «вогонь».









Немає коментарів:
Дописати коментар